Recito Bokutgivning.seKvalitetsalternativet för dig som vill ge ut din bok

Vanliga frågor och svar

Det är oerhört spännande att ge ut sin egen bok och när man funderar på det vill man veta allt som finns att veta om hur det går till. Här har vi samlat frågor som vi ofta får tillsammans med våra svar. Om du har några andra frågor så kontakta oss genast!

Hur lång tid tar det för boken att komma ut?

Vi räknar alltid med att från det att vi fått ditt manus och påskrivna kontrakt tar det mellan tre och fem veckor tills din bok kommer varm från pressen. Detta inkluderar typsättnings- och omslagsarbete mellan en och tre veckor beroende på hur mycket arbete det är med din bok och tryckning en till två veckor beroende på beläggningsgrad på tryckeriet.

Hur många sidor blir mitt manus i bokform?

Utan att du förbinder dig till någonting alls så tar vi en titt på ditt manus och avgör hur många sidor det blir i ditt valda format. För att vi ska göra det så registrerar du dig i vårt projekthanteringssystem Bookie och följer instruktionerna tills du kommer till kontraktskrivningssteget. Som en enkel tumregel kan man dock säga att en A4-standardsida i Word (12 punkter, enkelt radavstånd) blir ungefär 2 sidor i vårt populära pocketformat (125 x 200 mm) och 1,5 sidor i A5-format. Skillnaden beror till exempel på att teckenstorlek, typsnitt, marginaler mm är annorlunda i vårt typsättningsprogram än vad de är i ditt ordbehandlingsprogram.

Kan ni ge ut barnböcker eller böcker i andra format?

Absolut! Vi kan ge ut din bok i vilket format och vilken konfiguration som helst. Vi har erfarenhet av att ge ut böcker i alla former, längder och utseenden inom alla upptänkliga ämnesområden och vi vill gärna höra från dig.

Hur funkar det med bilder i boken?

Omslaget är normalt i färg och det skapar vi tillsammans med dig, gärna utifrån en bild som du har. I inlagan kan du utan extra kostnad ha bilder som du tillhandahåller. Vi behöver dina bilder i elektroniskt format, i sina originalbildfiler. För absolut bästa resultat är det utmärkt om de är upplösta i 300 punkter per tum, men det går att få ett bra resultat även i lägre upplösning.

Kan ni trycka endast ett eller tio exemplar av boken?

Som du säkert förstått av informationen på den här sidan så bakar vi in alla fasta och rörliga kostnader i utgivningen av din bok i priset per exemplar. Med typsättning, omslag, registreringar, tryckstartkostnad och så vidare som är höga, fasta avgifter per bok skulle en mindre upplaga än 100 exemplar kosta ungefär likamycket som 100 exemplar. Vi har pressat priset för vårt arbete så mycket som möjligt för att ge dig en prisvärd tjänst. Men villkoret för att de här priserna skall hålla är alltså att vi trycker 100 st. Å andra sidan ingår då all service från typsättning och omslag till försäljning, distribution och betalningshantering.

Kan ni ge mig en offert på tryckning av x?

Tyvärr - vi är ett förlag, inte ett tryckeri! Vi köper själva in trycktjänster och om du ger ut din bok på vårt förlag får du tillgång inte bara till de rabatter vi skaffat hos tryckeriet utan också den kvalitetssäkring vi gör av den färdiga produkten.

Rättar ni stavfel?

Att gå igenom och rätta stavfel och andra eventuella fel kallas att korrekturläsa. Det är ett ganska hårt jobb som de flesta författare väljer att göra själv eller får hjälp från släkt och vänner att göra. Vi har därför valt att inte inkludera det i vår tjänst så att den blir billigare.

Hur stor är risken att man inte säljer ett enda exemplar?

Genom årens lopp har det hänt en eller två gånger att en bok inte sålt ett enda exemplar. Hur många exemplar som säljs av en bok beror dels på bokens innehåll och dels på hur mycket tid och kraft författaren lägger ner på marknadsföring bland släkt och vänner. Man kan dessutom göra reklam för sin bok bland några lokala bokhandlar och bibliotek och kanske några tidningar.

Kan ni inte sälja min bok längre än tre månader?

Naturligtvis! Om du skriver kontrakt om en upplaga på 200 eller fler exemplar så blir försäljningsperioden sex månader. Vår tjänst Författardistribution.se tecknar gärna ett distributionsavtal med dig efter försäljningsperiodens slut och eftersom du givit ut boken med oss stryker vi startavgiften för distributionsavtalet. Vi fortsätter då sälja din bok så länge du vill! Läs mer på www.forfattardistribution.se.

Jag är inte myndig, kan jag ge ut min bok?

Vi hjälper gärna till med utgivningen av din bok - men din målsman måste vara den som sköter kommunikationen med oss på förlaget och denne måste också skriva på kontraktet tillsammans med dig. Vi rekommenderar därför att du tillsammans med målsman läser igenom informationen om vår utgivningstjänst här på sajten och när ni är redo att gå vidare så är vi det också!

Intresserad?

Genom vårt system Bookie kan du ställa frågor, skicka eller ta emot filer och göra val beträffande din bok.

Gå till Bookie

Nyhetsbrev

Kontakta oss

Om du har frågor om bokutgivningen får du snabbt svar om du använder Bookie men du kan förstås också ringa eller maila oss.

Årets bokmässa

Vi ses i monter A02:70 på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg 26-29 september 2024!