Om Recito Förlag · Våra medarbetare · Kontakt
Kvalitetsalternativet för dig som vill ge ut din bok
Alltihop började med ett litterärt forum på Internet som döptes till Sockerdricka.nu och med några populära antologier därifrån föddes det lilla Boråsbaserade förlaget Recito som drivs av fyra bröder. Genom att bli experter på små upplagor är nu Recito med tjänsten Bokutgivning.se ett förlag som har möjlighet att satsa på smal litteratur och kapacitet att hantera kioskvältare.
Foto av Johannes Berglund, Isak Lundin, David Bismark och Henrik Lundin
När David Lundin (nu David Bismark) i slutet av förra årtusendet funderade över Internets möjligheter att föra författare närmare varandra kändes det som att böcker var förlegade och att allt i framtiden skulle finnas på webben. Han sökte ett kul namn som var lätt att komma ihåg till det litterära forum han börjat programmera och valde till slut Sockerdricka.nu - minst sagt lätt att komma ihåg. En läskedrycksflaska fick bli logotypen under vilken svenska vardagsförfattare möttes för att publicera sina verk, läsa den publicerade poesin och utbyta kritik med varandra. Sajtens utveckling gick snabbt och snart fanns massor av funktioner som förde geografiskt åtskilda författare närmare varandra. Inom kort funderade David över sätt att sporra till fortsatt utvecklande av skrivandet och bjöd in till den första antologitävlingen. Varje registrerad författare kunde nominera ett av sina nätpublicerade alster och en jury valde ut de 200 de tyckte bäst om. Dessa publicerades i bokform.
Recitos monter på Bok- och biblioteksmässan 2003 - ganska liten!Förlaget Recito var fött. Efter den andra antologin publicerats fick David veta att några enskilda författare var intresserade av att publicera sina egna diktsamlingar och eftersom han nu hade lite erfarenhet av att publicera böcker hjälpte han till. David är äldst i en skara av fyra bröder och strax rekryterades nu tredje brodern Henrik Lundin för att hjälpa till med packning av de många bokbeställningarna och efter ett tag också typsättning av nya titlar. Första Bok- och biblioteksmässan som man medverkade på i Göteborg var år 2003 och då hade man två antologier och tre andra titlar i utgivningen. Många av Sockerdrickas medlemmar hälsade på i montern, köpte antologin och pratade om nya funktioner till sajten.
Recitos monter på Bok- och biblioteksmässan 2006Under årens lopp samlade David och Henrik på sig allt mer erfarenhet i förlagsbranschen. Eftersom utgivningen hela tiden skett på författarens initiativ kom bröderna att alltid betrakta förlagsverksamheten ur författarens synvinkel, något som större förlag helt enkelt inte bryr sig om att göra. Med idogt arbete finslipade man hela tiden sin tjänst och gjorde den allt mer omfattande under måttot att författaren endast skulle behöva oroa sig om att skriva. Samtidigt satsade man mycket på att utveckla en bok av hög kvalitet som fungerar i små upplagor och resultatet var den standardkonfiguration i vilket förlaget nu ger ut de flesta av sina böcker.
Istället för att gissa vad läsarna (alltså marknaden) tycker om bestämde man sig för att testa alla böcker som författarna själva tycker är värda att ge ut i en liten upplaga. På så sätt kan man hitta kioskvältare som kanske inte genast är uppenbara men också satsa på smal litteratur som kanske bara behöver en liten upplaga. Man förstod snabbt att varje krona som kan sparas måste sparas, eftersom det var författarens pengar man riskerade. Samtidigt måste boken få samma chans som de böcker som kommer ut på större förlag och i större upplaga så tjänsten måste vara allomfattande - och inte nog med det, böckerna måste vara av absolut toppkvalitet. Ur detta arbete föddes till slut tjänsten Bokutgivning.se som är den mest omfattande bokutgivningstjänsten i Sverige och som ger varje författare och varje bok samma uppmärksamhet som de skulle få på ett större förlag.
Recitos monter på Bok- och biblioteksmässan 2007Med finslipning av tjänsten följde också framgång, mycket beroende på att författarna är glada över att både ha fullständig insikt i utgivningsprocessen och kontroll över den samt få hjälp med allt utan att behöva be om det eller betala något extra. Inte minst uppskattar man det ekonomiska upplägget där man inte behöver lägga ut några pengar i förväg. Men bröderna vet att man måste hänga med, man måste kämpa för att ha bäst kvalitet på böckerna, bäst service till författarna och bäst priser på tjänsten. För att satsa på den smala litteraturen startade Recito den egna nätbokhandeln Litenupplaga.se där man säljer böcker från Bokutgivning.se och den egna distributionstjänsten Författardistribution.se.
Recitos monter på Bok- och biblioteksmässan 2008Nu jobbar också Johannes Berglund (bror två), Isak Lundin (bror fyra) och Sofie Lennerö heltid på förlaget. Genom det egenutvecklade projekthanteringssystemet Bookie kommunicerar man dagligen med alla förlagets författare och det är mycket på grund av informationsteknologin som används som man har möjlighet att hantera många olika författare och böcker.
Eftersom vi är inne i en tid då bokens, författarens och förlagets roll är i kraftig förändring lägger vi nu mycket tid på att försöka förstå vår omvärld och hjälpa författarna att bli framgångsrika i nya media genom den utbildning vi erbjuder på Förfort.se. Vi provar också på nya intressanta saker - som förvisso påminner om hur allting en gång startade - som till exempel Facebook-applikationen Kommentarklubben. Där kan man skicka in sina egna texter och anonymt kommentera andras för att hjälpa varandra att utveckla skrivandet. På vår Facebooksida lägger vi förresten löpande ut nyheter från förlaget plus foton och video, så bli gärna ett fan!
Intresserad?
Genom vårt system Bookie kan du ställa frågor, skicka eller ta emot filer och göra val beträffande din bok.
Nyhetsbrev
E-post:
Kontakta oss
Om du har frågor om bokutgivningen får du snabbt svar om du använder Bookie men du kan förstås också ringa eller maila oss.
Bokmässa på gång!
156 dygn 15 timmar 56 minuter kvar!
Vi ses på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg 28:e september till 1:a oktober 2017!
Köp våra böcker
Litenupplaga.se, Bokus.se,
Adlibris.se. Kan också beställas i alla svenska bokhandlar!
Mer av Recito Förlag
 
© Recito Förlag AB · Kontakt